Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Prosjektmanualen beskriver TVOV-undersøkelsen. 

...

Table of Contents


2.1     Etableringsundersøkelsen

Som en viktig del av TVOV-undersøkelsen, gjennomføres en Etableringsundersøkelse. Undersøkelsen er en frittstående CATI-undersøkelse som fyller tre viktige formål:

  1. Være kilde til rekruttering til panelene.
  2. Datagrunnlag for panelkontrollanalyser for fastsettelse av rekrutteringsmatriser og vektemodeller.
  3. Beregningsgrunnlag for fastsettelse av universverdier der det ikke finnes offentlig tilgjengelig statistikk.

ES gjennomføres med 10 000 intervju på et proporsjonalt befolkningsutvalg i alderen 15-79 år. Intervjuet inneholder et bredt tilfang av spørsmål for å kunne vurdere hvilke faktorer som har betydning for befolkningens TVOV-konsum. Undersøkelsen vil være datagrunnlag for en årlig analyse av panelkontroller og fastsettelse av universverdier.  

I tillegg til dette gjennomføres kortere tilleggsintervju i utvalgte målgrupper for å sikre nok rekrutteringsgrunnlag til begge panelene. Begge undersøkelsene løper parallelt gjennom 50 uker i året.

Kantar Media bruker en base levert av Bisnode Matchit til utvalgstrekking for telefon- og postalundersøkelser.  Basen og oppdateres ukentlig. Hvis nummeret som trekkes er til en mobiltelefon intervjues eieren, dvs. den som svarer. Ved fasttelefonnummer intervjues den i husstanden som sist hadde fødselsdag og er innenfor definerte aldersgruppe. For å oppnå best mulig svarprosent praktiseres inntil 5 tilbakering både på fasttelefon og mobiltelefon.

For å fastsette panelstrukturen analyseres datamaterialet fra Etableringsundersøkelsen årlig med henblikk på hvilke faktorer som er viktigst for å forklare variasjoner i konsum av TV og online video. Målet med analysen er å komme frem til et sett av primære og sekundære panelkontroller. Dette skal danne grunnlag for rekruttering, balansering og vekting av panelene.  De primære panelkontrollene vil være på husstandsnivå utgjør tilsammen en husstandsmatrise som er styrende for rekrutteringen av panelhusstander.  De sekundære panelkontrollene kan være på husstands- eller individnivå, og de vil bli brukt i vektingen av seertallene for å sikre en representativ fordeling på ytterligere kjennetegn som er viktige for konsum av TV og online video.

TVOV-undersøkelsen skal ved hjelp av de to panelene representere det samlete TVOV-universets konsum av TVOV-innhold på alle skjermer, plattformer og oppholdssteder. Det betyr at panelkontrollanalysen inneholder flere avhengige variabler. Vi analyserer hvilke faktorer som har forklaringskraft på broadcast og online konsum både samlet og hver for seg. Videre analyseres faktorer som har forklaringskraft på TVOV-konsumet hjemme og utenfor hjemmet, både samlet og hver for seg. Målet med analysen er å komme fram til et sett av primære og sekundære panelkontroller som til sammen sikrer at faktorer som er relevante for TVOV-konsumet på enkelte plattformer, skjermer eller oppholdssteder blir inkludert i den totale vektemodellen. I tillegg til å finne ut hvilke variabler som skal brukes som panelkontroller, er det viktig å fastsette hvilken kategorisering av de enkelte variablene som er mest hensiktsmessig. Det benyttes ulike statistiske teknikker i panelkontrollanalysen, den viktigste analysen er en driveranalyse hvor man finner det settet av uavhengige variabler som har størst forsklaringskraft på den avhenige variabelen. I tillegg benyttes blant annet korrelasjon, regresjon og faktoranalyser for å komme fram til det endelige settet av panelkontroller.

Etableringsundersøkelsen er også grunnlag for fastsettelse av universverdier for variabler der det ikke finnes offentlig tilgjengelig statistikk, slik som variabler som omhandler TV-utstyr eller tilgang til andre skjermer. De totale universverdiene for TVOV-undersøkelsen oppdateres årlig med virkning fra 1. juli. Fordelingen på enkelte vektevariabler, særlig de som omhandler TV-utstyr eller tilgang til andre skjermer, kan oppdateres kvartalsvis dersom det er grunnlag for dette. Gjeldende universverdier for TVOV-undersøkelsen ligger her: http://www.tns-gallup.no/medier/tv/universverdier/

2.2     Rekruttering og installasjon av måleutstyr i Panel A

Rekrutteringsprosessen for nye husstander i panel A skjer med utgangspunkt i respondenter fra Etableringsundersøkelsen som har samtykket til gjenkontakt. I tillegg benyttes det fra og med 2020 tilleggsrespondenter fra Forbruker & Media-undersøkelsen i spesielt krevende målgrupper for å supplere Etableringsundersøkelsen og bidra til å sikre et mer balansert panel. Sammensetningen av utvalget baseres på husstandsmatrisen som fastsatt i panelkontrollanalysene som angir hvor mange panelhusstander vi bør ha i hver celle. Det benyttes spesialtrente medarbeidere i rekrutteringsprosessen.

Rekrutteringsprosessen starter med et informasjonsbrev i form av en brosjyre som sendes ut på SMS. Denne forteller om TVOV-undersøkelsen, inviterer til deltakelse og henviser til våre nettsider hvor man kan finne mer informasjon om undersøkelsen. 

Omtrent én dag etter SMS med informasjonsbrosjyre er sendt ut tar vi kontakt for å forsøke å verve husstanden. For husstander som ønsker mer betenkningstid før de bestemmer seg, vil intervjueren lage avtale om å ringe tilbake om noen dager. For de som sier ja til å delta, gjennomføres et intervju som kartlegger husstandens demografi og nødvendige opplysninger relatert til TVOV-utstyr, skjermer og hjemmenettverk. Disse opplysningene lastes så inn i vårt panel management system for drift av TVOV-undersøkelsen.

Umiddelbart etter at husstanden har samtykket til deltakelse i panel A sendes Målgruppeundersøkelsen for hver person 14 år og eldre i husstanden. Målgruppeundersøkelsen er et skjema på ca 100 spørsmål om forbrukerrelaterte spørsmål. Husstandene kan velge om de vil fylle ut skjemaet på papir eller nett. Samtidig sendes også nærmere informasjonsmateriell om det tekniske måleutstyret og hva som forventes av husstandens deltakelse i panelet.

Deretter får husstandene i panel A besøk av en av våre teknikere for å installere nødvendig måleutstyr. Alle TV-skjermer tilknyttet TV-signal eller internett og som er i bruk minst månedlig, blir tilkoblet et PeopleMeter. TV-skjermer uten TV-signal som kun er tilkoblet internett vil bli målt med PeopleMeter dersom de betjenes med en fjernkontroll. Andre TV-liknende skjermer tilknyttet internett vil bli målt ved hjelp av FocalMeter og trakcing i censusdata.  Med PeopleMeteret følger en egen fjernkontroll hvor hvert panelmedlem tildeles sin personlige tast for å registrere seg som seere. Panelmedlemmene bes registrere seg som seere når de er i samme rom som TV-skjermen, og trykke seg ut hvis de forlater rommet hvor TV-skjermen står på.

I husstander med fast bredbåndsruter installeres et FocalMeter. For husstander som kun har mobil bredbåndstilknytning og installasjon av FocalMeter ikke er mulig, installeres en måleapp på husstandens mobiltelefoner og nettbrett, mens nettlesere på PC/Mac blir registrert gjennom en portal. 

I rekrutteringsintervjuet kartlegges alle enheter som husstanden benytter til å se online videoinnhold. Dette gjelder alle enheter som er tilkoblet en TV-skjerm som set top box, spillkonsoller og strømmebokser. Det gjelder også mobile enheter med egen skjerm som mobiltelefoner, nettbrett og PC. Ved installasjon av FocalMeter identifiseres MAC-adressen på alle enheter som er tilstede i husstanden under teknikerbesøket. Tekniker knytter disse MAC-adressene til de konkrete enhetene i vår database slik at konsumet på en gitt MAC-adresse blir rapportert på riktig enhet. For mobile enheter som ikke er tilstede i husstanden under teknikerbesøket blir husstanden instruert i hvordan de selv kan registrere dette ved hjelp av en nettportal. Dette blir deretter fulgt opp via panelsupport inntil alle skjermer i husstanden er registrert og vi har en sikker kobling mellom MAC-adresse og konkret enhet i husstanden.

Videre blir panelhusstandene bedt om å besøke en panelportal hvor husstandens mobiler, nettbrett og PCer er listet opp. Panelmedlemmene bes oppgi hvem i husstanden som bruker de ulike enhetene og med hvilken andel.  Det er også mulig å legge til flere enheter som ikke ble registrert under rekrutteringsintervjuet.  For skjermer som deles mellom flere personer i husstanden bes de også oppgi andelen samseing samt hvilke personer som ser ulike typer innhold til ulike tider på døgnet, for hverdager og helg. Disse opplysningene benyttes deretter for å tilskrive registrerte seertilfeller på husstandenes skjermer til personer i husstanden.  Tekniker vil veilede i utfyllingen av panelportalen ved installasjonsbesøket. Panelsupport vil også ha tilgang til portalen og kan bistå panelmedlemmene i utfyllingen over telefon.

Etter teknikerbesøket vil panelhusstanden stå i en innkjøringsperiode hvor data kvalitetssikres og kompletteres. Når alle opplysninger er fylt ut i portalen, alle online enheter inngår i målingen og når målgruppeundersøkelsen er besvart, blir husstanden satt i produksjon slik at den kan inngå i rapporterende panel. 

2.3     Rekruttering og installasjon av måleutstyr i Panel B

Rekrutteringen av husstander til panel B skjer også med utgangspunkt i respondenter fra Etableringsundersøkelsen som har samtykket til gjenkontakt, i tillegg til supplerende Forbruker & Media-utvalg i spesielt krevende målgrupper. Utvalget trekkes ut fra en egen husstandsmatrise for panel B som angir hvor mange husstander det bør være i hver celle.

Som i panel A sendes først et invitasjonsbrev med informasjonsbrosjyre via SMS, deretter blir husstanden kontaktet per telefon for å verves til panelet. Det gjennomføres et kort rekrutteringsintervju med kartlegging av bakgrunnsopplysninger og relevante opplysninger om TV-utstyr osv. Disse opplysningene lastes inn i vårt panel management system for videre oppfølging.

Måleutstyret RateOnAir krever ingen installasjon utover tilkobling til strømnettet og baseres derfor på selvinstallasjon. I forbindelse med utsending av utstyret, gjennomføres først en pre install call fra vårt panelsenter for å kartlegge nærmere opplysninger rundt antall beacons og andre tekniske forhold. Deretter sendes det ut ett personlig RateOnAir til hver person i husstanden mellom 10-79 år.

Panelmedlemmene blir bedt om å bære med seg sitt personlige meter fra de står opp om morgenen og gjennom alle sine daglige aktiviteter, enten det er hjemme, ute, i bilen, på jobb eller i fritiden.  I kommunikasjonen med Panelmedlemmene presenteres tre enkle regler for hva som forventes av deres deltakelse:

  1. Ta ut RateOnAir fra laderen så snart du står opp om morgenen.
  2. Ta med deg RateOnAir uansett hvor du er.
  3. Når du går til sengs om kvelden setter du RateOnAir i laderen.

Vi anbefaler at laderen plasseres på soverommet slik at Panelmedlemmet tar RateOnAir i bruk så snart de står opp om morgenen. Panelmedlemmene kan ha RateOnAir med seg på ulike måter, fortrinnsvis i belteklips eller i en snor rundt halsen. Vi tilbyr ulike former for tilbehør for å ha med seg meteret på enklest mulig måte.

Sammen med RateOnAir sendes også beacons som skal plasseres i boligen for korrekt rapportering av oppholdssted. Beaconene kommuniserer med RateOnAir via bluetooth og om nødvendig vil det sendes flere beacons til husstandene avhengig av størrelsen på boligen. 

Etter at måleutstyret er sendt ut til panelhusstanden, vil panelsupport overvåke og kvalitetssikre innkomne data. Det gjennomføres også en ny post install call til panelhusstanden for å sikre at alle i husstanden har tatt måleutstyret i bruk og at beacons er plassert slik at hele boligen er dekket. Etter denne kvalitetsikringen vil husstanden bli satt i produksjonsstatus for å kunne inngå i rapporterende panel. 

2.4     Kvalitetskontroll av paneldata på individnivå

TVOV-undersøkelsen inneholder en rekke kontrollrutiner for å sikre kvaliteten på data fra det enkelte panelmedlem. God compliance fra panelmedlemmene er helt avgjørende for kvaliteten på de rapporterte data og helt overordnet kan våre kontrollrutiner grupperes i tre nivå:

  • For det første vil data fra den enkelte panelhusstand og panelmedlem bli kontrollert og kvalitetssikret før panelhusstanden settes i produksjonsstatus og gjøres tilgjengelig for å inngå i det rapporterende panelet. Dette sikrer at nye panelmedlemmer ikke vil inngå i rapporterende panel før de oppfyller sine forpliktelser som deltaker.
  • Videre inneholder databehandlingssystemet en rekke valideringsregler som kontrollerer kvaliteten på panelmedlemmenes deltakelse på daglig basis.  Dersom en panelhusstand eller et panelmedlem ikke oppfyller definerte krav til deltakelse en gitt dag, vil den bli ekskludert fra det rapporterende panelet.
  • Til slutt er det definert en rekke kvalitetskontroller i databehandlingssystemet som identifiserer husstander eller personer som ikke har tilstrekkelig kvalitet på sine data. Disse kontrollene omfatter tekniske forhold så vel som ulike former for unormal eller ikke compliant atferd. Systemet produserer daglige rapporter (work orders) over hvilke panelmedlemmer som må følges opp av panelsupport.

Systemet for PeopleMeter inneholder kontroller av blant annet udekket seing, ekstremseing og nullseing. I tillegg finnes en rekke rapporter som varsler om unormale data eller mulige tekniske feil.

For onlinemålingen vil FocalMeteret automatisk oppdatere listen over hvilke DeviceIDs som skal trackes i Censusdata for kjente enheter. FocalMeteret registrerer også automatisk nye enheter i husstanden som eventuelt skal legges inn i målingen. 

I Panel B inneholder RateOnAir-dataene fra hver person detaljerte opplysninger om bevegelsesstatus gjennom hele døgnet.  På den måten vil panelsupport overvåke i hvilken grad panelmedlemmene bruker RateOnAir tilstrekkelig antall timer hver dag. Dette vil også være grunnlag for validering av Panelmedlemmene. Panelmedlemmer i alderen 18-79 år må ha minst 8 timers motion for å kvalifisere til rapporterende sample i panel B en gitt dag, mens panelmedlemmer 10-17 år må ha minst 5 timers motion. Personer som har for lite bevegelse (Motion) vil bli kontaktet for påminnelser og fornyet opplæring. 

Dataprosesseringen for RateOnAir inneholder også kontroller som varsler om mulig non compliance. Dette gjelder blant annet hvis RateOnAir er skrudd av for lenge, har stått i laderen for lenge eller vært uten motion for lenge. Systemet har også varsler ved lite kontakt med beacons eller dersom beacons har lavt batterinivå. Systemet har også kontroller av ekstremseing og nullseing.

Som en ytterligere kontroll av compliance, gjennomføres årlige Koinsidensundersøkelser som gjennomføres ved at panelhusstanden blir oppringt og spurt om noen av skjermene monitorert med PeopleMeter står på. Deretter blir de spurt om hvem som var til stede i rommene hvor skjermene var på. Påfølgende dag blir intervjudataene sammenlignet med data fra PeopleMeterne på intervjutidspunktet og det beregnes ulike indekser for samsvar mellom Panelmedlemmenes tilstedeværelse i rommet og faktisk registrering på PeopleMeteret. Resultatene vil bli presentert i form av ulike indekser for samsvar og indeksene vil bli utarbeidet for ulike målgrupper.  Resultatene vil videre bli brukt for å se om det er grunnlag for spesielle oppfølgingstiltak blant grupper i Panelene.

I Panel B vil detaljert tilgang på motiondata gi grunnlag for en fortløpende monitorering av compliance på en mer presis måte enn en koinsidensundersøkelse.

Informasjon og påminnelser om hva som forventes av alle Panelmedlemmenes deltakelse er også en av kjerneoppgavene til vårt Panelsenter som har daglig fokus på oppfølging av compliance.

Kantar Media benytter dessuten et Outlier detection software som analyserer individuelle seermønstre i Audience data. Softwaret benytter ulike statistiske teknikker for å avdekke panelmedlemmer med uvanlig høyt eller lavt konsum, personer med brå endringer i sine seervaner eller panelmedlemmer med unormalt sammenfallende seermønster.

2.5     Kvalitetskontroll av paneldata på aggregert nivå

For å overvåke kvaliteten på paneldata på aggregert nivå rapporteres panelbalanse, nivået på vektene og seertallstrender på aggregert nivå.

Kantar Media rapporterer panelbalanse for Panel A og B i forhold til målverdier for antall husstander i husstandsmatrisene. Husstandsmatrisene angir det optimale antallet husstander i hver celle samt et intervall for akseptabelt avvik. Dersom antallet husstander i en celle faller under nedre toleransegrense for avvik, rekrutteres nye husstander i gjeldende celle. Dersom antallet husstander i en celle kommer over grensen for avvik er dette akseptabelt og dette vil særlig kunne forekomme i perioder med justering av targetverdiene. Som regel vil en likevel si opp samarbeidet med husstander i disse cellene for å holde panelet i balanse.

Kantar Media rapporterer også gjennomsnittlige vekter per vektekategori samt paneleffektivitet for hvert av panelene.

En viktig del av kvalitetskontrollen av paneldata på aggregert nivå er også å overvåke trender i seertallsutviklingen, per kanaler og målgrupper. 

I tillegg produseres en rekke rapporter og indikatorer gjennom den daglige dataprosesseringen som kontrolleres før utsending av Audience Data.

2.6     Oppdatering og vedlikehold av Panelet

To ganger i året gjennomføres en undersøkelse med formål å oppdatere opplysninger om panelmedlemmenes bakgrunnsopplysninger, herunder demografiske kjennetegn, husstandens sammensetning og TVOV-relatert utstyr.  Undersøkelsen gjennomføres som en kombinert person- og husstandsundersøkelse der opplysninger som gjelder kjennetegn ved husstanden vil bli besvart av en voksen kontaktperson i husstanden. Oppdateringen kan besvares på papir eller via panelportalen på nett, etter husstandens ønske. 

FocalMeteret vil automatisk identifisere nye enheter som er tilkoblet husstandens hjemmenettverk. Dermed vil husstanden kontaktes for å registrere enheten i portalen med nødvendige opplysninger om type enhet, antall brukere osv. Panelmedlemmene oppfordres også til å selv å registrere nye skjermer eller online enheter de får tilgang til i panelportalen. 

I tillegg blir panelmedlemmene to ganger i året bedt om å oppdatere opplysningene i panelportalen om hvem som bruker de ulike enhetene i husstanden til å se hvilken type innhold. 

Målgruppeundersøkelsen for medlemmer 14 år og eldre i panel A, oppdateres årlig innen utgangen av august hvert år.

2.7     Panelrotasjon

Utskiftingen av panelhusstander i TVOV-undersøkelsen baseres på følgende prinsipper:

  • Naturlig utskifting
  • Overvåking av datakvalitet og oppfylling av forpliktelser
  • Balansering av panelene
  • Minimum halvårlig rotasjon
  • Maksimal levetid i panelene

De vil alltid være en viss naturlig utskifting av Panelhusstander.  En del mister interessen eller kommer av ulike årsaker frem til at de ikke lenger ønsker å delta i Panelet. 

Videre arbeides fortløpende med å forbedre kvaliteten på data fra hvert enkelt panelmedlem og panelhusstand. I enkelte tilfeller vil vi måtte velge å avslutte samarbeidet med panelhusstander som etter gjentatte oppfølgingstiltak ikke oppfyller sine forpliktelser.  Dette vil også skje dersom et panelmedlem unnlater å besvare to påfølgende Oppdateringsundersøkelser eller Målgruppeundersøkelser.

Det benyttes også tvungen utskifting i det kontinuerlige arbeidet med å balansere panelene i forhold til de fastsatte husstandsmatrisene. 

I tillegg benyttes tvungen utskifting for å sikre at minimum 13 prosent av Panelene byttes ut hvert halvår og at ingen panelmedlemmer overstiger den maksimale medlemstiden på 5 år. 

Panelhusstandenes medlemstid overvåkes innenfor hver celle i rekrutteringsmatrisen og det bestrebes en jevn utskifting i alle celler fram mot en total utskifting i cellene innenfor kravene om maksimal medlemstid.