Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 10 Next »

2.1       To Paneler med tre teknologier


2.2     Establishment survey

Kantar Media vil gjennomføre en Initiell Etableringsundersøkelse (IES) så snart som mulig etter kontraktsinngåelse. Undersøkelsen vil være en frittstående CATI-undersøkelse representativ for universet for TVOV-undersøkelsen.

IES og AES fyller tre viktige formål:

  1. Være kilde til rekruttering til Panelene.
  2. Datagrunnlag for panelkontrollanalysene for å fastsette rekrutteringsmatriser og vektemodeller.
  3. Beregningsgrunnlag for å fastsette universverdier der det ikke finnes offentlig tilgjengelig statistikk.

Behovet for utvalgsstørrelse for IES henger sammen med disse punktene. Det vil være behov for et visst antall intervjuer for å analysere panelkontroller og fastsette universverdier. Disse intervjuene gjennomføres på proporsjonalt befolkningsutvalg med et bredt tilfang av spørsmål for å kunne vurdere hvilke faktorer som har betydning for befolkningens TVOV-konsum. Vårt Tilbud forutsetter og inkluderer minimum   10 000 IES-intervju med en gjennomsnittlig netto intervjutid som ikke overstiger 10 minutter.

Utover dette er behovet for flere IES-intervju avhengig av valgte størrelser på Panel A og Panel B. Med 3000 netto rapporterende personer i Panel A og 1500 netto rapporterende personer i Panel B forventes et behov for 39 000 IES intervju totalt.

Disse intervjuene utover minimumsantallet på 10 000, gjennomføres disproporsjonalt og med en kortversjon av skjema som forutsettes ikke å overstige 4 minutter. Denne modellen er utformet med tanke på å sikre tilstrekkelig rekrutteringsgrunnlag i vanskelige målgrupper.

Kantar Media vil umiddelbart etter kontraktsinngåelse gjennomføre 1000 IES-intervju i fullversjon per uke i 10 uker.  10 000 intervjuer er et godt datagrunnlag for Panelkontrollanalysen og fastsettelse av universverdier.   Dette datagrunnlaget vil også være rekrutteringskilde for de første rekrutteringsrundene. Feltarbeidet til IES Kortversjon fortsetter deretter uten opphold, men med færre intervjuer per uke slik at vi får en jevn tilgang av potensielle Panelhusstander for rekruttering.

Kantar Media vil også gjennomføre en løpende Etableringsundersøkelse, AES, hvert år i Avtaleperioden jevnt fordelt gjennom 50 av årets uker. Undersøkelsen vil være datagrunnlag for en årlig analyse av panelkontroller og fastsettelse av universverdier.  Undersøkelsen vil dessuten være rekrutteringsgrunnlag for etableringen av Panelene i TVOV-undersøkelsen.

For å kunne beregne universverdier og kjent kanaltilgang for TVOV-kanaler vil vi gjennomføre 10 000 intervjuer årlig. Disse intervjuene gjennomføres på et proporsjonalt befolkningsutvalg og det forutsettes at intervjutiden ikke overstiger 10 minutter.

For å få tilstrekkelig grunnlag for rekruttering av Panelhusstander, vil behovet for utvalgsstørrelse for AES avhenge av valgte Panelstørrelser for Panel A og Panel B. Med 3000 netto rapporterende personer i Panel A og 1500 netto rapporterende personer i Panel B forventes et behov for 12 750 AES intervju per år. Disse intervjuene utover minimumsantallet på 10 000, gjennomføres disproporsjonalt og med en kortversjon av skjema som forutsettes ikke å overstige 4 minutter. Denne modellen er utformet med tanke på å sikre tilstrekkelig rekrutteringsgrunnlag i vanskelige målgrupper.

Kantar Media vil kontinuerlig overvåke basen av husstander tilgjengelig for rekruttering, og fortløpende tilpasse utvalget til AES Kortversjon til målgrupper hvor rekrutteringsbasen er lav. Både IES og AES vil gjennomføres som frittstående CATI-undersøkelser, og ikke som en del av andre undersøkelser. Ved bruk av CATI har man muligheten til daglig oppfølging og kontroll over intervjusituasjonen. Kantar Medias telefonintervjuere overvåkes og bistås derfor til en hver tid av spesialutdannede intervjuledere. Det produseres daglige og ukentlige rapporter som sammenligner den enkelte intervjuer opp mot effektiv intervjutid, andelen ubesvart og andelen nekt samlet sett. KPI’s fra feltarbeidet til ES-undersøkelsene vil bli rapportert til Oppdragsgiver.

Kantar Media vil gjennomføre et stort nok antall IES/AES-intervjuer til å kunne rekruttere til begge Panelene fra denne undersøkelsen. AES Fullversjon og AES Kortversjon vil løpe parallelt gjennom 50 uker i året.

For å kunne benytte IES/AES til best mulig å kunne definere TVOV-universets struktur er det viktig at fullversjonen av undersøkelsene inneholder alle de variabler som kan være relevante i forhold til å forklare variasjoner i befolkningens konsum av TV- og online video.  Vi vil løpende vurdere om det skal gjøres endringer i spørreskjemaet for å fange opp nye trender eller teknologier som kan være relevante. 

Kantar Media bruker en base levert av Bisnode Matchit til utvalgstrekking for telefon- og postalundersøkelser.  Basen og oppdateres ukentlig. Ved fasttelefonnummer intervjues den i husstanden som sist hadde fødselsdag og er innenfor definerte aldersgruppe for universet for TVOV-undersøkelsen. Hvis nummeret som trekkes er til en mobiltelefon intervjues eieren, dvs. den som svarer. For å oppnå best mulig svarprosent praktiseres inntil 5 tilbakering, både på fasttelefon og mobiltelefon.

Det er ikke alltid at den som svarer på mobiltelefonen er den som er oppført i trekkebasen som eieren av telefonen. Kantar Media har utviklet en trekkeprosedyre som tar hensyn til at tenåringers mobiltelefoner i trekkebasen står registrert på foreldene.   For en person i trekkebasen med flere enn ett telefonnummer legges det ut én record per telefonnummer. Det gjør at personer med flere telefonnummer vil ha større sannsynlighet for å bli trukket enn personer med kun ett nummer. 

For å fastsette panelstrukturen vil vi årlig analysere datamaterialet fra IES/AES med henblikk på hvilke faktorer som er viktigst for å forklare variasjoner i konsum av TV og online video. Målet med analysen er å komme frem til et sett av primære og sekundære panelkontroller. Dette skal danne grunnlag for rekruttering, balansering og vekting av Panelene.  De primære panelkontrollene vil være på husstandsnivå og de vil til sammen utgjøre en husstandsmatrise som er styrende for rekrutteringen av Panelhusstander.  De sekundære panelkontrollene kan være på husstands- eller individnivå, og de vil bli brukt i vektingen av TVOV-data for å sikre en representativ fordeling på ytterligere kjennetegn som er viktige for konsum av TV og online video.

TVOV-undersøkelsen skal ved hjelp av to Panel representere det samlete TVOV-universets konsum av TVOV-innhold på alle skjermer, plattformer og oppholdssteder. Det betyr at panelkontrollanalysen vil inneholde flere avhengige variabler. Vi vil analysere hvilke faktorer som har forklaringskraft på Broadcast og Online konsum, både samlet og hver for seg. Videre vil vi analysere faktorer som har forklaringskraft på TVOV-konsumet hjemme og utenfor hjemmet, både samlet og hver for seg. Målet med analysen er å komme fram til et sett av primære og sekundære panelkontroller som til sammen sikrer at faktorer som er relevante for TVOV-konsumet på enkelte plattformer, skjermer eller oppholdssteder blir inkludert i den totale vektemodellen.

 Vi vil benytte ulike statistiske teknikker for Panelkontrollanalysen. I utgangspunktet benyttes treanalyse (CHAID-analyse) som er en eksplorativ teknikk som deler et utvalg i to eller flere distinkte grupper basert på kategorier av de beste predikatorene for den avhengige variabelen (TVOV-konsum).  Deretter deles hver av disse gruppene inn i mindre grupper basert på andre variabler, inntil det ikke finnes flere statistisk signifikante predikatorer. I tillegg benyttes blant annet korrelasjon, regresjon og faktoranalyser for å komme fram til det endelige settet av panelkontroller.

I tillegg til å finne ut hvilke variabler som skal brukes som panelkontroller, er det viktig å fastsette hvilken kategorisering av de enkelte variablene som er mest hensiktsmessig. For eksempel må det vurderes hvor findelt aldersinndeling som er ønskelig, veid opp mot det som er forsvarlig ut fra utvalgsstørrelsen. Størrelsen på Panelene vil derfor være vesentlige rammebetingelser i forhold til fastsettelse av panelkontrollene.  Analysen vil konkludere med et anbefalt sett av primære og sekundære panelkontroller med spesifisert kategorisering som til sammen gir en optimal vektemodell ut fra gitte panelstørrelser.   

 

2.3       Rekruttering av Panelmedlemmer

Uttrekk av panelhusstander for rekruttering til de to panelene skjer blant respondenter fra IES/AES som har samtykket til gjenkontakt.  Husstander som samtykker til å delta i panelene gjør dette under informert samtykke, dvs. at de er godt informert om hva de sier ja til før vi iverksetter installasjon av måleutstyr. Det benyttes spesialtrente medarbeidere i rekrutteringsprosessen.

Det benyttes separat rekrutteringsmateriell for panel A og panel B tilpasset det måleutstyret vi ønsker å installere. I all hovedsak vil rekrutteringsprosessen for de to panelene likevel følge samme forløp som vist i illustrasjonen under.


Rekrutteringsprosessen


Rekrutteringsprosessen starter med et informasjonsbrev og en brosjyre som forteller om TVOV-undersøkelsen og inviterer til deltakelse. Materiellet henviser også til våre nettsider hvor man kan finne mer informasjon om undersøkelsen. 

Omtrent 3-5 dager etter at første kontaktpunkt er sendt ut i posten tar vi kontakt per telefon for å forsøke å verve husstanden. For husstander som ønsker mer betenkningstid før de bestemmer seg, vil intervjueren lage avtale om å ringe tilbake om noen dager. For de som sier ja til å delta, gjennomføres et intervju som kartlegger husstandens demografi og nødvendige opplysninger relatert til TVOV-utstyr, skjermer og hjemmenettverk. 

Umiddelbart etter at husstanden har samtykket til deltakelse i panel A sendes Målgruppeundersøkelsen for hver person 14 år og eldre i husstanden. Husstandene kan velge om de vil fylle ut Målgruppeundersøkelsen på papir eller nett. Samtidig sendes nærmere informasjonsmateriell om det tekniske måleutstyret og hva som forventes av husstandens deltakelse i panelet.

Husstander i panel A får besøk av en av våre teknikere for å installere nødvendig måleutstyr. 

RateOnAir benyttet i panel B krever ingen installasjon utover tilkobling til strømnettet og baseres derfor på selvinstallasjon.

2.4       Installasjon av måleutstyr og instruksjon av Panelmedlemmer

I panel A blir alle TV-skjermer tilknyttet TV-signal eller internett og som er i bruk minst månedlig tilkoblet et PeopleMeter. Skjermer uten TV-signal som kun er tilkoblet internett vil bli målt med PeopleMeter dersom de betjenes med en fjernkontroll. Andre TV-liknende skjermer tilknyttet internett vil bli målt ved hjelp av FocalMeter og trakcing i censusdata.  Med PeopleMeteret følger en egen fjernkontroll hvor hvert panelmedlem tildeles sin personlige tast for å registrere seg som seere. Panelmedlemmene bes registrere seg som seere når de er i samme rom som TV-skjermen, og trykke seg ut hvis de forlater rommet hvor TV-skjermen står på.

Hos husstander med fast bredbåndsruter installeres et FocalMeter. For husstander som kun har mobil bredbåndstilknytning og installasjon av FocalMeter ikke er mulig, installeres en måleapp på husstandens mobiltelefoner og nettbrett, mens nettlesere på PC/Mac vil bli registrert gjennom en portal. 

I rekrutteringsintervjuet til panel A kartlegges alle enheter som husstanden benytter til å se online videoinnhold. Dette gjelder alle enheter som er tilkoblet en TV-skjerm som set top box, spillkonsoller og strømmebokser. Det gjelder også mobile enheter med egen skjerm som mobiltelefoner, nettbrett og PC. Ved installasjon av FocalMeter identifiseres MAC-adressen på alle enheter som er tilstede i husstanden under teknikerbesøket. Tekniker knytter disse MAC-adressene til de konkrete enhetene i vår database slik at konsumet på en gitt MAC-adresse blir rapportert på riktig enhet. For mobile enheter som ikke er tilstede i husstanden under teknikerbesøket blir husstanden instruert i hvordan de selv kan registrere dette ved hjelp av en nettportal. Dette blir deretter fulgt opp via panelsupport inntil alle skjermer i husstanden er registrert og vi har en sikker kobling mellom MAC-adresse og konkret enhet i husstanden..

Videre blir panelhusstandene bedt om å besøke en panelportal hvor husstandens mobiler, nettbrett og PCer er listet opp. Panelmedlemmene bes oppgi hvem i husstanden som bruker de ulike enhetene og med hvilken andel.  Det er også mulig å legge til flere enheter som ikke ble registrert under rekrutteringsintervjuet.

For skjermer som deles mellom flere personer i husstanden bes de også oppgi andelen samseing samt hvilke personer som ser ulike typer innhold til ulike tider på døgnet, for hverdager og helg.

Disse opplysningene benyttes deretter for å tilskrive registrerte seertilfeller på husstandenes skjermer til personer i husstanden. For rapportering av online seing på personnivå, benyttes følgende prinsipper:

  • Seing på online innhold på skjermer målt med PeopleMeter blir tildelt personer i henhold til knappetrykkingen på fjernkontrollen som følger med PeopleMeteret. Dette gjelder all seing via fast tilkoblete enheter som set top box, spillkonsoller og strømmebokser. Det kan også gjelde seing via mobile enheter dersom de viser innhold på TV-skjermen.
  • Seing på skjermer som er oppgitt å ha kun én bruker vil bli tilskrevet denne personen direkte. Dette vil gjelde de fleste mobiltelefoner, men mobiler kan også registreres i portalen som flerbrukerskjermer.
  • For andre skjermer som benyttes av flere personer, vil seingen bli tilskrevet personer basert på modellering. Modelleringen tar utgangspunkt i informasjon om de enkelte husstandsmedlemmenes oppgitte andel av bruken for hver device.


Med denne informasjonen tilgjengelig vil det kalkuleres device-spesifikke sannsynligheter for å modellere hvem i husstanden som mest sannsynlig står bak registrerte seertilfeller på en konkret skjerm som deles mellom flere personer i husstanden. Modellen tildeler seertilfellet basert på sannsynligheter i følgende prioriterte rekkefølge:

  1. Match på sjanger og daypart på den aktuelle skjermen
  2. Match på daypart på den aktuelle skjermen
  3. Match på sjanger på den aktuelle skjermen
  4. Match på sjanger og daypart på andre skjermer i husstanden
  5. Match på daypart på andre skjermer i husstanden
  6. Match på sjanger på andre skjermer i husstanden
  7. Hovedbruker/eier av skjermen

Etter at modelleringen har tildelt seertilfellet til en person i husstanden, vil den deretter vurdere om det skal legges til flere samtidige seere i husstanden. Det kalkuleres sannsynligheter for samseing basert på oppgitt andel samseing samt husstandsmedlemmenes angitte bruk av hver enkelte device.





Tekniker kan veilede i utfyllingen av registreringsportalen ved installasjonsbesøket. Panelhusstanden vil ikke bli satt i produksjon for inkludering i rapporterende Panel før disse opplysninger er fylt ut for de mobile enhetene oppgitt i rekrutteringsintervjuet. Panelsupport vil også ha tilgang til portalen og kan bistå Panelmedlemmene i utfyllingen over telefon. I videre driftsfase instrueres Panelmedlemmene til å registrere eventuelle nye enheter i portalen samt foreta en halvårlig oppdatering av opplysningene om hvem som bruker de ulike enhetene.

FocalMeteret vil automatisk identifisere nye enheter som er tilkoblet husstandens hjemmenettverk. Etter et gitt antall dager med en ny, ukjent enhet i husstanden, vil husstanden kontaktes for å registrere den i portalen med nødvendige opplysninger om type enhet, antall brukere osv. Vi legger til grunn at PC/Mac, mobiltelefoner og nettbrett enkelt kan registreres i portalen av Panelmedlemmet selv. Panelhusstandene vil bli instruert til å melde fra hvis de skulle anskaffe seg nye enheter brukt til TVOV-konsum. Dette gjelder også nye Smart-TV, set-top-bokser, streamingbokser og spillkonsoller som dessuten vil bli identifisert av FocalMeteret og lagt inn i portalen i samråd med Panelhusstanden.

Det må gjøres en vurdering av hvor mange dager det skal gå fra en uregistrert enhet dukker opp på hjemmenettverket før Gallup Panelsenter tar kontakt for registrering. Dette kan være enheter som tilhører gjester i husstanden, og det kan virke påtrengende å ringe etter svært kort tid.

Panelhusstander som ikke har fast bredbåndsruter, men som har enheter med 4G som benyttes til Online video, vil også bli bedt om å registrere disse enhetene i portalen. Ved å klikke på en link, vil dette gi oss informasjon om DeviceID eller cookie til enheten, som dermed kan trackes i Censusdata. For mobiltelefoner og nettbrett i Panelhusstander uten FocalMeter vil vi dessuten installere en måleapp som gjør det mulig å tracke bruk av apper i Censusdata. Våre teknikere kan bistå i denne prosessen ved besøk for installasjon av PeopleMeter.

For Panel B vil hvert panelmedlem i husstanden ha sin personlige RateOnAir som vi ber dem om å bære med seg fra de står opp om morgenen og gjennom alle sine daglige aktiviteter, enten det er hjemme, ute, i bilen, på jobb eller i fritiden.  I kommunikasjonen med Panelmedlemmene presenteres tre enkle regler for hva som forventes av deres deltakelse:

  1. Ta ut RateOnAir fra laderen så snart du står opp om morgenen.
  2. Ta med deg RateOnAir uansett hvor du er.
  3. Når du går til sengs om kvelden setter du RateOnAir i laderen.

Vi anbefaler at laderen plasseres på soverommet slik at Panelmedlemmet tar RateOnAir i bruk så snart de står opp om morgenen.  Dette tidspunktet blir dessuten registrert i data slik at vi kan overvåke i hvilken grad dette faktisk skjer for hvert enkelt Panelmedlem.  Personer som tar ut sin RateOnAir sent kan bli kontaktet av panelsupport for påminnelser om riktig bruk. 

De innkomne RateOnAir-dataene fra hver person inneholder detaljerte opplysninger om bevegelsesstatus gjennom hele døgnet.  På den måten vil panelsupport overvåke i hvilken grad panelmedlemmene bruker RateOnAir tilstrekkelig antall timer hver dag. Dette vil også være grunnlag for validering av Panelmedlemmene.  Personer som har for lite bevegelse vil bli kontaktet for påminnelser og fornyet opplæring. 

Panelmedlemmene kan ha RateOnAir med seg på ulike måter, fortrinnsvis i belteklips eller i en snor rundt halsen. Vi tilbyr ulike former for tilbehør for å ha med seg meteret på enklest mulig måte.

Panelmedlemmer som er borte fra hjemmet eller på reise innenlands oppfordres til å ta med seg RateOnAir og batterilader. Disse vil rapportere sin seing utenfor hjemmet på vanlig måte. Ved utenlandsreiser oppfordres Panelmedlemmene til å la RateOnAir stå igjen hjemme, men gi vårt Panelsenter beskjed om hvor lenge de oppholder seg i utlandet. På den måten har vi mulighet til å inkludere dem som nullseere i samplet gjennom valideringen.

Informasjon og påminnelser om hva som forventes av alle Panelmedlemmenes deltakelse er også en av kjerneoppgavene til vårt Panelsenter som har daglig fokus på oppfølging av compliance.


2.5       Kvalitetskontroll individnivå

Kantar Media vil understreke betydningen av en systematisk kvalitetskontroll og tett oppfølging av Panelmedlemmenes compliance. Dette er avgjørende for kvaliteten på de rapporterte Data og helt overordnet kan våre kontrollrutiner grupperes i tre nivå:

  • For det første vil Data fra den enkelte Panelhusstand og Panelmedlem bli nøye vurdert før Panelhusstanden settes i produksjonsstatus og gjøres tilgjengelig for å inngå i det rapporterende Panelet. Dette sikrer at nye Panelmedlemmer ikke vil inngå i rapporterende Panel før de oppfyller sine forpliktelser som deltaker.
  • Videre inneholder Databehandlingssystemet en rekke valideringsregler som vurderer kvaliteten på Panelmedlemmenes deltakelse på daglig basis.  Dersom en Panelhusstand eller et Panelmedlem ikke oppfyller definerte krav til deltakelse en gitt dag, vil den bli ekskludert fra det rapporterende Panelet.
  • Til slutt er det definert en rekke kvalitetskontroller i Databehandlingssystemet som identifiserer husstander eller personer som ikke har tilstrekkelig kvalitet på sine data. Disse kontrollene kan omfatte flere typer atferd og kan parameterstyres etter nærmere avtale. Systemet produserer daglige rapporter (work orders) over hvilke Panelmedlemmer som må følges opp på grunn av svak compliance eller andre forhold. Disse blir fulgt opp av Panelsupport.

Systemet for PeopleMeter inneholder kontroller av blant annet udekket seing, ekstremseing og nullseing. I tillegg finnes en rekke rapporter som varsler om unormale data eller mulige tekniske feil.

Når det gjelder onlinemålingen vil FocalMeteret automatisk oppdatere listen over hvilke DeviceIds/cookies som skal trackes i Censusdata. For husstander som ikke har FocalMeter men baseres kun på tracking i Censusdata, vil systemet generere en rapport for enheter som ikke er sett i census et gitt antall dager. Disse vil bli kontaktet for eventuelt å registrere enheten på nytt i portalen.

I Panel B vil de innkomne RateOnAir-dataene fra hver person inneholde detaljerte opplysninger om bevegelsesstatus gjennom hele døgnet.  På den måten vil panelsupport overvåke i hvilken grad panelmedlemmene bruker RateOnAir tilstrekkelig antall timer hver dag. Dette vil også være grunnlag for validering av Panelmedlemmene. Panelmedlemmer i alderen 18-79 år må ha minst 8 timers motion for å kvalifisere til rapporterende sample i Panel B en gitt dag, mens Panelmedlemmer 10-17 år må ha minst 5 timers motion. Personer som har for lite bevegelse (Motion) vil bli kontaktet for påminnelser og fornyet opplæring. 


Dataprosesseringen for RateOnAir inneholder kontroller som varsler om mulig non compliance. Dette gjelder blant annet hvis RateOnAir er skrudd av for lenge, har stått i laderen for lenge eller vært vært uten motion for lenge. Systemet har også varsler dersom aktiviteten på RateOnAir er for lav, både når det gjelder motion, registrert kanalskifte, tilkobling/avkobling av headset eller endring av oppholdssted. Systemet har også kontroller av ekstremseing.

Som en ytterligere kontroll av compliance vil Kantar Media gjennomføre årlige Koinsidensundersøkelser.  Koinsidensundersøkelsen gjennomføres ved at Panelhusstanden blir oppringt av Kantar Media og spurt om noen av skjermene monitorert med PeopleMeter står på. Deretter blir de spurt om hvem som var til stede i rommene hvor skjermene var på. Påfølgende dag blir intervjudataene sammenlignet med data fra PeopleMeterne på intervjutidspunktet og det beregnes ulike indekser for samsvar mellom Panelmedlemmenes tilstedeværelse i rommet og faktisk registrering på PeopleMeteret.

Resultatene vil bli presentert i form av ulike indekser for samsvar:

  • Korrekt bruk blant oppgitte seere
  • Korrekt bruk blant oppgitte ikke-seere
  • Overall Accuracy
  • Rapportert seerindeks

Indeksene vil bli utarbeidet for ulike målgrupper.  Resultatene vil videre bli brukt for å se om det er grunnlag for spesielle oppfølgingstiltak blant grupper i Panelene.

I Panel B vil detaljert tilgang på motiondata gi grunnlag for en fortløpende monitorering av compliance på en mer presis måte enn en koinsidensundersøkelse. Dersom Oppdragsgiver ønsker vil vi også gjennomføre en tilpasset Konisidensundersøkelse i Panel B for å kontrollere faktisk bæring av RateOnAir eller meterets evne til å registrere TVOV-seing i bestemte situasjoner.

2.6       Kvalitetskontroll aggregert nivå

For å overvåke kvaliteten på paneldata på aggregert nivå vil Kantar Media kontinuerlig overvåke og rapportere panelbalanse, vektenivåer og seertallstrender på aggregert nivå.

Kantar Media vil rapportere panelbalanse for Panel A og B, i forhold til målverdier i husstandsmatrisene. Kantar Media vil rapportere gjennomsnittlige vekter per vektekategori per Panel. Vi vil også rapportere paneleffektivitet for hvert Panel. Kantar Media vil overvåke trender i seertallsutviklingen, per kanaler og målgrupper. Dette rapporteres som en del av kvalitetskontrollen.

For å overvåke kvaliteten på paneldata på aggregert nivå produseres det i tillegg en rekke rapporter gjennom dataprosesseringen. Disse rapportene viser sentrale indikatorer som kontrolleres før daglig utsending av Audience Data.

 

2.7       Oppdatering og vedlikehold av Panelet

Kantar Media vil to ganger i året gjennomføre Oppdateringsundersøkelsen, med formål å hente inn opplysninger om Panelmedlemmenes bakgrunnsopplysninger, herunder demografiske kjennetegn, husstandens sammensetning, og TVOV-relatert utstyr.  Undersøkelsen vil gjennomføres som en kombinert person- og husstandsundersøkelse. En del opplysninger som gjelder kjennetegn ved husstanden vil bli besvart av en voksen kontaktperson i husstanden. Panelet vil også bli bedt om å oppdatere opplysningene i registreringsportalen om hvem som bruker de ulike enhetene i husstanden to ganger i året. Her angis hvem i husstanden som ser hvilke typer innhold til hvilke tidspunkt på døgnet for hver enkelt device. Disse opplysningene brukes til å modellere hvilke personer som står bak registrerte seertilfeller tracket i Censusdata.

Kantar Media vil opprette en Medlemsportal hvor Panelmedlemmene kan administrere sine bakgrunnsopplysninger. For Panelmedlemmene som ikke ønsker å benytte Medlemsportalen til å oppdatere sine medlemsopplysninger vil opplysningene hentes inn ved hjelp av spørreskjema, enten på papir eller web.

Alle medlemmene i Panel A 14 år og eldre skal besvare Målgruppeundersøkelsen før de settes i produksjon som rapporterende medlemmer av Panelet. Målgruppeundersøkelsen vil være et skjema på ca. 100 spørsmål og utarbeides i samarbeid med Oppdragsgiver. Informasjonen vil være tilgjengelig i Data og Analysesoftware. 

En årlig oppdatering av Målgruppeundersøkelsen skal gjennomføres for hele Panel A og gjøres tilgjengelig i Data og Analysesoftware innen utgangen av august hvert år.

 

2.8       Panelrotasjon

Kantar Media vil basere utskiftingen av Panelhusstandene på følgende fem prinsipper:

  • Naturlig utskifting
  • Overvåking av datakvalitet og oppfylling av forpliktelser
  • Balansering av Panelene
  • Minimum halvårlig rotasjon
  • Maksimal levetid i Panelene

De vil alltid være en viss naturlig utskifting av Panelhusstander.  En del mister interessen eller kommer av ulike årsaker frem til at de ikke lenger ønsker å delta i Panelet. 

Videre arbeider vi fortløpende med å forbedre kvaliteten på data fra hvert enkelt Panelmedlem og fra hver Panelhusstand. Vi søker å løse tekniske problemer og korrigere eventuell dårlig compliance hos Panelmedlemmene. I enkelte tilfeller vil vi måtte velge å avslutte samarbeidet med Panelhusstander som etter gjentatte oppfølgingstiltak ikke oppfyller sine forpliktelser.  Dette vil også skje dersom et Panelmedlem unnlater å besvare to påfølgende Oppdateringsundersøkelser eller Målgruppeundersøkelser.

Vi vil også benytte tvungen utskifting i det kontinuerlige arbeidet med å balansere Panelene i forhold til den fastsatte husstandsmatrisen. I en del situasjoner kan Panelmedlemmer endre kjennetegn slik at de havner i en annen celle enn opprinnelig.  Dersom den nye cellen ligger over den tillatte toleransegrensen vil vi måtte avslutte samarbeidet med en Panelhusstand i denne cellen. Dette kan typisk skje ved flytting eller endringer i husstandens sammensetning. Videre vil vi gjennom den årlige revisjonen av panelstrukturen og oppdateringen av universverdier kunne oppleve at Panelene kommer i ubalanse i forhold til nye targetverdier. I slike tilfeller vil vi måtte bruke tvungen utskifting for å gjenopprette balansen i Panelene.

I tillegg vil Kantar Media benytte tvungen utskifting for å sikre at minimum 13 prosent av Panelene byttes ut hvert halvår og at ingen Panelmedlemmer overstiger den maksimale levetiden på 5 år. Kravet om 13 prosent halvårlig utskifting gjøres gjeldende fra Kontraktens år 3. For Panelmedlemmer rekruttert før Faktisk Oppstartsdato gjelder en maksimal medlemstid på 6 år regnet fra installasjonsdato.

Kantar Media vil overvåke Panelhusstandenes medlemstid i Panelene innenfor hver celle i rekrutteringsmatrisen og sørge for en jevn utskifting i alle celler fram mot en total utskifting i cellene innenfor kravene om maksimal medlemstid.

  • No labels