/
3. Måleteknologier

3. Måleteknologier


3.1     Kantar Media PeopleMeter

Kantar Medias PeopleMeter blir installert på stasjonære TV-skjermer i Panel A tilknyttet TV-signal eller internett. Dette omfatter TV-skjermer eller prosjektorer i hjemmet, med eller uten tuner, med fast plass, som mottar TVOV-innhold gjennom hvilken som helst distribusjonsplattform.

PeopleMeteret identifiserer innhold sett på disse skjermene ved hjelp av Kantar Media Watermarking og Audio Matching. I tillegg til måling av TVOV-seing, vil også meteret måle det totale konsumet av annen bruk på TV-skjermene. Dette rapporteres i en egen kategori i analysesoftware.



Kantar Media PeopleMeter


Kantar Media PeopleMeter består av selve PeopleMeteret (230 x 120 x 60 mm), som kobles til den enkelte skjerm, samt en fjernkontroll (180 x 60 x 10 mm) for registrering av de enkelte husstandsmedlemmer. Displayet og mottakermodulen for fjernkontrollen har et LED-display som viser klare bokstaver med norsk tegnsett.

Meteret kan konfigureres og oppdateres i felt av tekniker. Tekniker bruker en bærbar datamaskin for å konfigurere meteret, og dette tar bare noen få minutter.

PeopleMeteret tilkobles strøm med et vanlig støpsel. Fra meteret går det én kabel til en Audio Breakout Box som gjemmes bak TVen. Denne måler 80 x 55 x 20 mm. Videre går det én kabel for lyd fra ABB til TVen, samt én kabel for identifisering av on/off detection. On/off detection kan gjøres via bilde, USB eller elektromagnetisk detektor. Dersom TVen kun har utgang for digital lyd, må det i tillegg installeres en digital til analog konverter på baksiden av TVen (50 x 50 x 15 mm). Det vil altså vanligvis kun være nødvendig med én kabel fra meteret til TVen. De andre kablene vil kunne gjemmes bak TVen.

Kantar Media PeopleMeter er bygget opp med moduler for håndtering av ulike funksjoner, noe som innebærer en høy grad av fleksibilitet. Den modulære konstruksjonen gjør at meteret kan kombinere flere ulike kanalidentifikasjonsteknikker. I tillegg kan meteret lett tilpasses, konfigureres og utvides med ny funksjonalitet, uten at selve meteret må skiftes ut. Dette sikrer at meteret er fremtidsrettet og rustet for tilpasninger og endringer i markedet.

Den modulære oppbyggingen tillater også en tilpasning av meteret i forhold til tekniske løsninger i den enkelte husstand. PeopleMeteret har GSM/GPRS modem for overføring av data som gjør at man er uavhengig av i telefoniløsninger i Panelhusstandene.

Sammen med PeopleMeteret følger en fjernkontroll for identifisering av Panelmedlemmer. Dette gjøres ved at hvert Panelmedlem har sin egen knapp på fjernkontrollen og blir instruert til å registrere seg som seere dersom de er tilstede i et rom hvor skjermen er i bruk. Dersom de forlater rommet skal de registrere dette ved igjen å trykke på sin knapp. Fjernkontrollen til PeopleMeteret benytter to standard AAA-batterier som enkelt kan byttes av panelhusstanden selv. Levetiden på disse batteriene ligger på rundt 3-4 år. 

3.2     FocalMeter

FocalMeter er en måleteknologi som blir installert i panelhusstander med fast bredbånd i panel A for måling av online trafikk over hjemmenettverket. FocalMeteret benyttes i kombinasjon med tracking i Censusdata for å måle online konsum på alle husstandens skjermer og enheter både i og utenfor husstandens hjemmenettverk.

FocalMeteret blir tilkoblet husstandens bredbåndsruter av våre teknikere. FocalMeter vil i utgangspunktet kunne registrere all aktivitet på definerte nettsteder på alle skjermer og enheter over dette hjemmenettverket. 

FocalMeteret er moderne, enkelt og kompakt i det visuelle designet. Det er kun en liten boks som måler 155 x 90 x 30 mm og plasseres som regel i nærheten av bredbåndsruteren som ofte er skjult.

Enheten er kun avhengig av strøm og en kobling til husstandens internettruter via en TP-kabel. Installasjonen forutsetter at vi har tilgang til ruteren i panelhusstandene. Etter installasjonen vil FocalMeter stå passivt i bakgrunnen uten behov for videre involvering av panelhusstanden. 

FocalMeter visuelt design

FocalMeteret har et SSL sertifikat som gjør det mulig å lese https-målekoder fra Kantar Media Spring og samtidig identifisere deviceID for uttrekk i Census. Løsningen med SSL-sertifikat fungerer ved at FocalMeter får tilgang på en dekrypteringsnøkkel som gjør at maskinvaren kan lese https/SSL målekoder direkte. 

Målingen har rutiner som sikrer at gjeldende DeviceID på Panelhusstandes enheter blir fanget opp slik at listen over DeviceID som skal trackes i Censusdata er mest mulig oppdatert til enhver tid. Alle enheter i Panelhusstandene har en unik MAC-adresse som er registrert i vår database. Hver MAC-adresse kan ha flere DeviceID-er knyttet til seg, både cookies og App-identifikatorer (iFV/AID/DID). I husstander med FocalMeter oppdateres alle MAC-adresser automatisk med eventuelle nye DeviceIDer som er knyttet til MAC-adressen. Dette vil gjelde både cookies og App-identifikatorer. FocalMeteret vil også identifisere alle nye MAC-adresser som er tilkoblet hjemmenettverket slik at disse kan inkluderes i målingen.

For Innhold som er tagget vil FocalMeteret ha flere viktige funksjoner i vårt målesystem:

  • Det vil automatisk identifisere MAC-adresser og DeviceID for alle enheter tilkoblet husstandens hjemmenettverk og som er bekreftet å tilhøre husstanden. Dette omfatter både PC/Mac, mobiltelefoner, nettbrett, Smart-TV, spillkonsoller, streamingbokser osv. FocalMeteret gir dermed daglig oppdatert informasjon om hvilke nøkler som skal trackes i Censusdata for alle disse enhetene.
  • Det vil også identifisere nye enheter på hjemmenettverket automatisk, slik at disse kan registreres i paneldatabasen og trackes i Censusdata. 
  • Ved å koble data fra FocalMeteret med paneldata hentet fra Censusmålingen, kan vi identifisere og skille online konsum som foregår i og utenfor husstandens hjemmenettverk.
  • Gir informasjon om hvilken type device som er i bruk.
  • FocalMeteret identifiserer alle enheter tilkoblet hjemmenettverket og vil derfor kunne inkludere nye typer enheter og skjermer som måtte komme i fremtiden.

For innhold som ikke er tagget, vil FocalMeteret kunne registrere trafikk over hjemmenettverket på definerte URL-er for ikke-samarbeidende kanaler.  For å ivareta personvernet til panelmedlemmene vil FocalMeteret basere seg på en whitelist. Dette er en liste over målte nettsider/avspillere som kommuniseres til panelet. All trafikk fra nettsider/avspillere utenfor whitelisten vil bli forkastet av FocalMeteret. Listen kan defineres og oppdateres gjennom våre produksjonssystemer.


3.3     RateOnAir

Det portable meteret RateOnAir benyttes i panel B for å måle seing av broadcast innhold både i og utenfor hjemmet. Seingen utenfor hjemmet blir identifisert ved hjelp av location beacons, og fusjonert over til Panel A gjennom dataintegrasjonen. Dersom det enkodes separate lydfeeds for distributørenes 2nd screen apper, vil RateOnAir også kunne rapportere denne formen for seing hjemme. Dersom det benyttes software enkoding av Online publisering av Innhold gjennom tredjepartsavspillere, vil dette bli målt med RateOnAir og fusjoneres over til Panel A gjennom dataintegrasjonen. Meteret vil, i likhet med PeopleMeteret, benytte Kantar Media Watermarking for kanalidentifikasjon.

Det portable RateOnAir er en moderne, enkel og liten enhet som panelmedlemmene har med seg overalt til alle tider, både hjemme og utenfor hjemmet. Meteret er lite og kompakt og måler kun 50 x 50 x 18 mm. Meteret har en 1.54’’ fargeskjerm med touchfunksjon. Displayet har funksjon for visning av klokkeslett, ulike indikatorer, meldinger og en meny med hjelpetekster.


RateOnAir


Meteret krever ingen annen installasjon enn at batteriladerne tilkobles strømnettet.  Det er derfor ikke nødvendig med teknikerbesøk da panelhusstanden enkelt kan koble opp utstyret selv. 

Panelmedlemmene kan ha RateOnAir med seg på ulike måter, fortrinnsvis i belteklips eller i en snor rundt halsen. Vi tilbyr ulike former for tilbehør for å ha med seg meteret på enklest mulig måte.

Location beacons som benyttes for å detektere oppholdssted er små enheter på 30 x 9 mm som plasseres i boligen. Disse fungerer på batteri. Batteriet til et beacon varer i om lag 24 måneder. Batterinivået til hvert beacon blir registrert og rapportert i data slik at lavt batterinivå blir oppdaget.  

RateOnAir har innebygget funksjon for GSM/GPRS/EDGE/3G for innsamling av paneldata over Internett. Meteret har mulighet til å sende inn data opptil to ganger i døgnet. Dersom datainnsamlingen ikke går igjennom vil meteret forsøke å ringe tilbake inntil tre ganger. I tillegg kan meteret programmeres til å ringe inn ved lavt batteri eller ved tilkobling av lader. Denne funksjonaliteten gjør at vi mottar seerdata før meteret går tom for batteri. Én dags data er vanligvis omtrent 100 kb, og meteret bruker om lag to minutter for overføring av data. Batterikapasiteten til meteret er på 24-30 timer og batteriet kan byttes ved behov. Meteret har en datalagringskapasitet på 4 GB, noe som tilsvarer omtrent ett år med seerdata.

Ved hjelp av et innebygget accelerometer registrerer også RateOnAir enhetens bevegelser. Ved hjelp av denne funksjonen registreres motion statistics som overføres sammen med seerdata for kvalitetskontroll og validering av Panelmedlemmene. Dette er en viktig kvalitetskontroll for å påse at Panelmedlemmene faktisk har meteret med seg gjennom dagen.                                  

RateOnAir har også mulighet til å motta meldinger. Det sendes daglige meldinger med informasjon om opptjente bonuspoeng. I tillegg er det mulig å kontakte panelmedlemmene ved særskilte anledninger eller behov. Kommunikasjon via denne kanalen kan i enkelte tilfeller, være mer hensiktsmessig enn telefonsamtaler, SMS eller e-post.

RateOnAir er basert på det åpne og fleksible operativsystemet Android og kan derfor stadig utvikles med ny funksjonalitet. Software i meteret kan oppdateres remote for implementering av ny funksjonalitet etter hvert som dette utvikles.

3.4     Audio Watermarking

Audio Watermarking (AW) er en teknologi for identifisering av kanal/innhold for samarbeidende kanaler både for RateOnAir og PeopleMeteret.  TVOV-undersøkelsen benytter en moderne og fremtidsrettet Audio Watermarking-teknologi, Kantar Media Watermarking. Denne teknologien har blitt designet for å møte utfordringene og kravene som stilles i et stadig skiftende medielandskap, for å måle TV, Online video og radio.

Teknologien benyttes for lineære kanaler, både online og broadcast, ved å installere en fysisk enkoder i sendekjeden. Teknikken er meget robust, og overlever all digital enkoding, kompresjon og opptaksteknikker, inkludert sending via Internett.

Lydkodene er todelt, og består av en identifiseringsdel og et tidsstempel. Hver av de to komponentene trenger 4,096 sekunder på å sende informasjonen, slik at et komplett watermark med tidsstempel trenger 8,192 sekunder.  Tidsstempelet viser når det kodede innholdet ble sendt første gang og lagres sammen med koden. Ved å sammenligne tidspunkt for når det kodede innholdet ble sendt første gang med tidspunktet for når panelmedlemmet ser det samme innholdet, oppnås en sikker identifikasjon av om seingen foregikk i sanntid eller var tidsforskjøvet.

Watermarkene blir gjenkjent av det portable RateOnAir eller PeopleMeteret uten behov for videre tolkning.

Kantar Media Watermarking er en svært presis teknologi og har en rekke fordeler. Ved hjelp av de unike kodene har teknologien mulighet til følgende:

  • Skille mellom Online og Broadcast plattform
  • Skille mellom SD- og HD-sendinger og andre formater (4K)
  • Skille kanaler i situasjoner med samsending av identisk Innhold
  • Enkode IP-sendinger

For måling av Lineære Samarbeidende Kanaler ved hjelp av Kantar Media Watermarking kreves det at det installeres en enkoder i sendekjeden. Det tilbys i dag fire typer enkodere:

  • DAW30: AES interface, inntil 4 AES stereo strømmer
  • HAW300: HD, SD-SDI
  • 1U AES unit for 1 stereo lydpar
  • IPTV-enkoder

Enkodingen med DAW30 og HAW300 utføres i moduler utviklet i samarbeid med Axon, og er basert på Axon Synapse systemet. DAW30 og HAW300 kan bygges inn i en egen Synapse unit eller dersom TV-kanalen allerede har ledig plass i eksisterende unit, kan de bygges inn i disse. De bygges inn i en 4, 8 eller 18 slot Synapse frame SFR04-08-18. Et DAW30 kort, som bygges inn i Synapse frame, kan kode inntil 4 kanaler med stereolyd, eller én kanal med 5.1 lyd. Et HAW300 kort kan kode én TVOV-kanal, med inntil 8 stereopar.

Den siste enkoderen er 1U AES. Dette er en egen digital enhet hvor hver enhet koder én TVOV-kanal med stereolyd. Enkoderne må også tilkobles en tidsreferanse i form av studioklokke eller en nettbasert klokke for å sikre korrekt tidskode.

Målingen forutsetter at det ikke ligger Broadcast koder på innhold distribuert online. Dette sikres ved å enkode lydfeeden for online separat. For måling og identifisering av distributørenes 2nd screen apper gjennom RateOnAir i Panel B, vil det også være nødvendig å enkode separat lydfeed for det signalet som går ut til distributørenes 2nd screen apper.

Med Kantar Media Watermarking vil man ha mulighet til å benytte Detect Now for å kontrollere koder på TVOV-innhold. Detect Now er et software som kan bli brukt, av for eksempel teknikere, for å detektere koder på TVOV-innhold over de akustiske lydbølgene. Det er et software som kan installeres på alle Windows eller OS X (PC/Mac) baserte datamaskiner eller mobiltelefoner med iOS- og Android-operativsystem. Softwaret oppdager kodene ved å lytte til lyden via mikrofonen på enheten.

Kantar Media vil sammen med den enkelte samarbeidende kanal legge en plan for nødvendig enkoderutstyr, både hardware og software. Teknisk personell hos Kantar Media vil også være tilgjengelig og behjelpelig ved installasjon av fysiske enkodere. Det er likevel den enkelte samarbeidende kanal sitt ansvar at innholdet er enkodet. Det anbefales at TV-kanalene setter opp monitoreringssystem lokalt.

Et lokalt monitoreringssystem vil gi alarm i disse tilfellene:

  • Inngangssignal mangler eller er feil
  • Koder mangler
  • Kodene er ikke innenfor liste av forhåndsdefinerte verdier
  • Klokken på det enkodede signalet er feil (forutsatt plassert samme lokasjon som enkoder).

Monitorene kan overvåkes i et enkelt web interface eller integreres i større overvåkningstjenester.

Kantar Media har også en sentral monitorering for loggføring av Watermarkingen for alle kanaler som er enkodet.

For Online Innhold som distribueres via tredjeparts avspillere som for eksempel Facebook eller YouTube, tilbys software enkoding ved hjelp av to ulike metoder. Software enkoding er i prinsippet et software som gjør det mulig å legge på Kantar Media Watermarking på et Innholdselement. Hvert Innholdselement som kodes med software enkoding får sin unike kode med tidsstempel, slik at man unikt kan identifisere innholdet. Granularitet og presisjon på disse kodene er den samme som for lineær enkoding ved Kantar Media Watermarking. Ved bruk av software enkoding må det ikke ligge Broadcast lydkoder på materialet da dette vil medføre dobbeltrapportering.

For gjenkjenning av On Demand Innhold kodet med software enkoding er Kantar Media avhengig av tilgang til embedder log. På slutten av hver Watermarking sesjon ved hjelp av software enkoding, vil informasjonen bli lagret i en dedikert embedder logg som de samarbeidende kanalene må tilgjengeligjøre for målingen. Denne loggen blir inkludert i ContentID Management Systemet, på samme måte som logger for tagget innhold. Loggen inneholder referanseinformasjon for Innholdet (Metadata), kanalidentifikator (kanalkode) og tidsstempel. Referanseinformasjonen vil inneholde obligatoriske felter for informasjon, men også andre valgfrie felter for annen informasjon som kan være viktig for å berike Data. Her må også ContentID legges inn for å knytte Innholdet mot tilsvarende lineært eller tagget innhold. Denne mekanismen for loggproduksjon er identisk for både Kantar Media File Embedder og Kantar Media Audio Embedder Plug-in. 

3.5     Audio Matching

Innsamlede data fra PeopleMeterne i Panel A benytter to ulike teknikker for å identifisere Kanal/Innhold. Det benyttes Audio Watermarking for Samarbeidende Kanaler og Audio Matching for Ikke-samarbeidende Kanaler.

Audio Matching (AMS) er en teknikk som lager et sample av lyden fra innholdet som vises på skjermen. Lydsamplet blir så lagret i PeopleMeteret sammen med et tidsstempel. I tillegg er det satt opp en referansestasjon, hvor lyd fra alle målte kanaler blir samplet kontinuerlig som referansedata. Det er også satt opp en backup referansestasjon på en separat lokasjon, for å sikre systemet mot at strømnettet eller Internett, som benyttes under datainnsamling og prosessering, skal falle ned. Under prosessering av data blir lydsamplene fra PeopleMeterne matchet mot referansedata, som også inneholder et tidsstempel. Ved hjelp av tidsstempelet vil live TV-seing kun matches mot referansedata med samme tidsstempel. Dersom seingen er tidsforskjøvet og ikke blir matchet på tidsstempel, vil prosesseringen sammenligne lydsamplene med referansedata for de siste 28 dager. På den måten er det også gjennom denne teknikken mulig å identifisere tidsforskjøvet seing.

Ved samsending mellom kanaler som identifiseres med Audio Matching vil husstandens data kunne matche med flere referansekanaler. I slike tilfeller fordeles seingen mellom de involverte kanalene etter regler som angitt i kapittel 4 vedrørende databehandling.

Audio Matching har den fordelen at den ikke er avhengig av kanalene eller distributørenes involvering for å måle innhold. Dette gjør det også mulig å måle kanaler som befinner seg i utlandet, eller på andre måter er lite tilgjengelig for installering av måleutstyr i sendekjeden. Det forutsettes at det er mulig å ta inn referanse for kanalen via tilgjengelige distributører. Audio Matching er viktig i TVOV-undersøkelsen for å få målt alle relevante TV-kanaler i det norske markedet.

3.6     Kantar Media Spring Tagging

Måling av innhold distribuert Online forutsetter at innholdet er tagget i henhold til gjeldende spesifikasjoner ved hjelp av Kantar Media Spring.

Tagging er en målekode som identifiserer innholdet som blir sett via en nettleser, app eller en online avspiller. Ved at denne målekoden ligger på nettsiden, appen eller avspilleren, vil den gjøre et oppslag (http/https request) mot en måleserver, som deretter registrerer innholdet fra taggen.  På denne måten oppnås en elektronisk fulltelling av alle enheter som har sett det taggede innholdet på den aktuelle nettsiden, appen eller avspilleren. For vårt formål gjør taggingen det dermed mulig å tracke panelmedlemmenes enheter i disse Censusdataene. 

For tagging av Online video kreves tagging av avspilleren eller appen som spiller av innholdet. Det finnes i dag en rekke forskjellige operativsystem, apper og avspillere. Integrasjon av tagg vil variere avhengig av formatet. For å kunne integrere taggen må man ha kontroll og tilgang til aktuelle avspillere og apper slik at man kan legge taggen inn i kodestrukturen. For tagging av avspillere er det definerte rutiner for å inkludere taggen, avhengig av type avspiller og operativsystem.

I tillegg til tagging av avspillerne og appene forutsettes tagging av det enkelte innholdselementet som spilles av i avspilleren/appen. ContentID har en sentral betydning i TVOV-undersøkelsen. ContentID er en unik identifikator for et konkret innholdselement, enten dette er et program, et programelement eller en spot. For korrekt måling og rapportering av et innholdselement kreves konsistent bruk av ContentID på tre områder:

  • I Lineære sendelogger
  • I Metadata for On demand Innholdselementer
  • I streamingdata fra avspilleren/appen

Dette betyr at taggen for innhold som blir sendt online må inneholde en unik identifikator som identifiserer det gitte innholdet. Denne unike identifikatoren kan gjerne være den samarbeidende kanalens interne identifikator for Innholdselementet, gitt at denne linkes til en unik ContentID i Metadata. Dette gjelder både for lineær og on demand publisering Online. Den unike identifikatoren må inkluderes i CQ-variabelen i Springtaggen i henhold til spesifikasjonene. Dessuten må den enkelte samarbeidende kanal tilgjengeliggjøre nye innholdselementer med tilhørende Metadata for Content ID Management databasen. På denne måten kan tagget innhold kobles til samme innhold distribuert lineært/broadcast, og seertallene kan dermed oppsummeres på tvers av plattform, publiseringsform og kanal. Tagging med unik identifikator gjør det videre mulig å koble på relevante metadata, som for eksempel innholdstittel, sjanger, produksjonsselskap etc. For korrekt rapportering må nye innholdselementer gjøres tilgjengelig for databasen før utgangen av rapporteringsdøgnet (02.59). Dermed kan korrekte metadata fra databasen kobles til panelmedlemmenes seing tracket i Censusdata, basert på ContentID.  Dette er en forutsetning for modellering av personseing og for harmonisering av Paneldata med Censusdata.

De tekniske målekodene implementeres i avspillerobjektet og fungerer ved at avspilleren (playeren) sender målerequester til måledomenet tns-cs.net som inneholder informasjon om avspiller, navn på klipp, ContentID og liknende. Dette er informasjon som tilrettelegges i avspillerobjektet og som blir tilgjengeliggjort til målekodene. Det ligger ingen målekode i selve sendeelementet. Det er bare gjennom et målt avspillerobjekt at målekodene kan registrere konsum av et sendeelement. 

For identifisering av korrekt innhold innenfor sendeelementet er det nødvendig å implementere en offset-indikator på avspilleren.  Denne offset-indikatoren viser tid i sekunder før eller etter tidspunktet for seingen.  Dette gjør det mulig å identifisere korrekt innhold på lineære online sendinger i tilfeller hvor det blir spolt eller pauset i sendingen. Vi vil på denne måten kunne sikre korrekt rapportering av innholdet på sekundnivå.

Det forutsettes også at taggen inneholder informasjon om sendingen er live eller on demand. Innhold som er tagget som live må dessuten inneholde kanalnavn som angir hvilken lineære kanal den skal rapporteres sammen med. Lineære online kanaler samrapporteres med broadcastkanalen og benytter samme sendelogger. Innhold som er tagget som on demand blir rapportert som VOD sendeelementer basert på den ContentID som ligger i taggen. 

For Kommersielt Online Innhold som avvikles programmatisk eller via en børs må ContentID og SiteID følge Innholdet slik at dette kan plukkes opp i Census og kunne rapporteres korrekt i Data. Kantar Media vil legge til rette for at annonsører, reklamebyrå og mediebyrå får tildelt en unik ContentID som identifiserer innholdet i forkant av publisering. Børser må deretter tilgjengeliggjøre ContentID, og den samarbeidende kanal må sørge for at ContentID benyttes i målekoden ved avvikling på egen player. Det forutsettes at annonsører, reklamebyråer, mediebyråer samt børser tilgjengeliggjør ContentID for den samarbeidende kanalen dersom dette innholdet skal kunne måles.  Dersom reklameformatet ikke innholder en SpotID når Innholdet sendes til Innholdsleverandørenes streamingtjeneste, skal det benyttes en fallback ContentID 'UKJENT99999'. Dette er en generell cq nøkkel som blir samlepost for annonseinnhold som ikke har unik SpotID nøkkel.  Dette sørger for at innholdet blir målt og rapportert, selv om man ikke har informasjon om hvilken konkret annonse som er distribuert.

Streaming målekode som benyttes av Oppdragsgiver forutsetter at de selv implementerer denne type målekode på sine tjenester. Innhold som streames fra andre leverandører via Oppdragsgivers sendeplattformer må fortsatt kodes av Oppdragsgiver. Oppdragsgiver har kontroll over spillerobjektet og det er dette som tagges. Oppdragsgiver bør derfor forutsette at annonseleverandørene sender SpotID sammen med Innholdet, slik at SpotID kan inkluderes i Oppdragsgivers målekode på sendeplattformen.  Ved programmatic video reklame er det dermed opp til annonseleverandøren å vedlikeholde koder for SpotID og sende disse sammen med Innholdet til Oppdragsgivers sendeplattformer.

Dataflyt ved måling av kommersielt online video innhold som ikke er avviklet lineært vil inneholde følgende punkter:


  1. Mediebyrå legger inn informasjon om nye reklamespotter i en webportal hos Nielsen. Dette vil være informasjon som annonsør, produkt, kampanjenavn, format, sekundlengde etc. Alternativt kan informasjon kommuniseres via e-post eller telefon.
  2. Det opprettes en unik SpotID knyttet til den enkelte reklamespot i retur til mediebyrået.
  3. Mediebyrået er så ansvarlig for å tilgjengeliggjøre SpotID med reklameinnholdet når det gjøres tilgjengelig på den digitale børsen/ annonsestyringssystemet som benyttes.
  4. Den samarbeidende kanal må bruke SpotID i målekoden som benyttes når Innholdet avvikles i avspilleren.
  5. Det konsumerte innholdet hentes ut med SpotID og SiteID fra Censusmålingen for identifisering av innhold og kanal.


3.7      Trackingdata fra Census og FocalMeter

FocalMeter er en måleteknologi som installeres i Panelhusstander med fast bredbånd i Panel A for måling av online trafikk over hjemmenettverket. FocalMeteret benyttes i kombinasjon med tracking i Censusdata for å måle online konsum på alle husstandens skjermer og enheter både i og utenfor husstandens hjemmenettverk. For å ivareta personvernet til panelmedlemmene benyttes en whitelist. Dette er en liste over målte nettsider/avspillere som kommuniseres til panelet. All trafikk fra nettsider/avspillere utenfor whitelisten vil bli forkastet av FocalMeteret. Listen kan defineres og oppdateres gjennom våre produksjonssystemer.

For innhold som er tagget, vil måling av konsum og identifikasjon av innhold baseres på tracking av panelhusstandens devicer i Censusdata. Tracking i Censusdata sikrer at trafikk utenfor hjemmenettverket også blir målt, enten dette foregår utenfor hjemmet eller over andre linjer som for eksempel 4G. Videre sikrer denne metoden at vi måler innhold som er tagget både med http og med https. Krypterte datastrømmer tagget med https vil i utgangspunktet ikke bli registrert av FocalMeteret direkte, mens Censusdata vil inneholde både http-tagger og https-tagger. Derfor er  tracking i Censusdata som primær måle- og identifikasjonsteknikk mer presis og pålitelig.

Selv om FocalMeteret gir informasjon om hvilke DeviceID som skal trackes i Censusdata, er det behov for en portal med informasjon om alle enhetene i husstanden som benyttes til TVOV-konsum. Her registreres koblinger mellom tekniske data om MAC-adresser og devicerIDer fra FocalMeteret til informasjon om den enkelte enhet i husstanden. Våre teknikere registrerer denne koblingen for alle enheter som er tilgjengelige ved installasjonsbesøket. De veileder også panelhusstanden om hvordan de selv kan registrere flere enheter. Panelsupport vil følge opp at alle husstandens enheter blir registrert i portalen og koblet til en MAC-adresse fra FocalMeteret. Portalen benyttes også for å samle informasjon om hvilke personer i husstanden som benytter de ulike enhetene og hvor stor del av bruken hver av dem står for. Dette vil benyttes videre i modelleringen av personseing.

Øverst til høyre vises en figur over hvordan online-målingen foregår for husstander med FocalMeter

Panelportalen benyttes også av husstander i Panel A som ikke har fast bredbånd og dermed ikke har installert FocalMeter. Det betyr at 4G-husstander uten fast bredbånd registrerer sine enheter i portalen slik at disse også kan trackes i Censusdata.  Registreringen fungerer slik at panelmedlemmet går inn på portalen via den enkelte enhet og klikker på en link, slik at vi får lagt inn vår Cookie i deres nettleser. Denne Cookien spores deretter i Census, slik at all nettlesertrafikk for enheten blir hentet ut, uavhengig av oppholdssted. Panelmedlemmene blir bedt om ikke å slette cookies på sine nettlesere. Ved registrering av Panelmedlemmets device, vil portalen sette en 1st part cookie på enhetenes nettlesere. Vedlikehold av cookies vil skje løpende gjennom overvåking av registrert trafikk på den enkelte nettleser. Ved manglende trafikk fra nettlesere vil panelsupport kontakte panelhusstanden for eventuell reregistrering av cookien gjennom panelportalen.

For mobiltelefoner og nettbrett i 4G-husstander, installeres en måleapp som gjør det mulig å tracke bruk av nettlesere og apper i Censusdata. Måleappen overvåker taggete webplayere fra samarbeidende kanaler og registrerer informasjon om DeviceID (App-identifikatorer) for panelmedlemmets enhet og samarbeidende kanalers apper på enheten. Måleappen ligger passivt i bakgrunnen på panelmedlemmets enhet, uten behov for videre interaksjon etter installering. Måleappen vil også fange opp eventuelle nye DeviceID dersom panelmedlemmet sletter en TV-app for å reinstallere den.  Måleappen vil med jevne mellomrom gjøre en self-diagnostic ved at den sender data i form av «heartbeats» tilbake til Kantar Media. Dersom måleappen ikke sender data tilbake innenfor en rimelig tidsramme, kan man anta at appen er slettet, og panelhusstanden blir kontaktet av panelsupport. Registrerte enheter med måleapp vil inngå i den daglige fil over DeviceIDs som trackes i Censusdata ved å gjøre uttak av alt tagget TVOV-innhold fra appene. Nederst til høyre vises en skisse av Online-målingen for husstander med kun 4G uten tilkoblingsmulighet for FocalMeter.

App-identifikatorer som iFV/AID/DID vil ikke endres. Ved oppstart av nye Apper som skal inngå i målingen vil disse legges til i måleappen som er installert på panelhusstandenes mobiler og nettbrett. Deretter vil DeviceID for disse målte Appene automatisk registreres for alle måleapper i Panelet. Panelsupport vil også overvåke innkommet trafikk over en gitt periode slik at man kan sikre at måleappen fortsatt er installert på aktuelle enheter.

Denne løsningen sørger for at all nettlesertrafikk for enheter registrert i panelportalen og all nettleser- og apptrafikk for enheter med installert måleapp blir målt også for husstander uten FocalMeter. 

For innhold som ikke er tagget med Kantar Media Spring, kan FocalMeteret registrere trafikk over hjemmenettverket på definerte URL-er for ikke-samarbeidende strømmetjenester. Disse nettstedene kan rapporteres overordnet på kanalnivå, uten nærmere identifikasjon av hvilket Innhold som er sett. På grunn av metodikken bak målingen av ikke-samarbeidende strømmetjenester kan de rapporterte tallene for disse i en viss utstrekning inkludere navigering/pause/inaktivitet.


Online måling i husstander med FocalMeter:

Online måling i husstander med FocalMeter


Online måling i husstander med 4G:

Online måling i husstander med 4G

Related pages